Om alkohol – et undervisningsforløb til 7.-9. klasse
På denne side finder du en forsmag på det gratis undervisningsforløb 'Om alkohol', der er udviklet til danskundervisningen i udskolingen. Det samlede materiale kan tilgås gennem platformen Forstå.dk, hvis du har unilogin.
Forstå.dk
Hvis du har unilogin, kan du tilgå det samlede forløb via Forstås platform.
Undervisningsforløb til danskfaget i 7.-9. klasse
'Om alkohol' har til formål at udskyde potentiel alkoholdebut og nedsætte alkoholforbruget blandt elever i 7.-9. klasse. Det er et vigtigt tidspunkt at sætte ind med forebyggelse, da hovedparten af unge har deres alkoholdebut, mens de går i udskolingen.
Undervisningsforløbet klæder eleverne på med viden om alkohol, styrker deres kritiske sans overfor markedsføring og øger deres handlekompetence i forhold til at modstå gruppepres og skabe inkluderende fællesskaber.
Forløbet består af tre kapitler, svarende til tre dobbeltmoduler, der kan tages separat eller som et samlet forløb. Forløbet består af både film, podcast, en artikel og en række øvelser, foruden en lærervejledning til underviseren. Indholdet kan opgives til eksamen i dansk.
Forløbet er udviklet af Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og læringsbureauet Forstå. Sundhedsstyrelsen har ydet økonomisk støtte.
Forsmag på indholdet i forløbets 3 dele
Kapitel 1: Fakta og konsekvenser
I dette kapitel bliver eleverne klogere på fakta og konsekvenser om alkohol og de skal forholde sig til, hvordan de synes, at det er bedst at kommunikere om alkohol til deres aldersgruppe.
Kapitlet består af opgaver, en faktuel tekst om alkohol og en film med unge og eksperter. Du kan se filmen herunder.
Kapitel 2: En ny øl på hylden (om markedsføring)
Med udgangspunkt i en film om et fiktivt markedsføringsmøde, bliver eleverne i dette kapitel klogere på markedsføring og styrker deres evne til at forholde sig kritisk til netop dette.
Kapitlet består af opgaver, en kort lovtekst og filmen ´Bamsebeer´. Du kan se filmen herunder.
Kapitel 3: Fokus på fællesskaber
I dette kapitel skal eleverne forholde sig til situationer, der handler om fællesskaber og alkohol. De får også mulighed for at diskutere, hvordan man skaber plads til, at alle kan træffe deres egne valg, og hvordan man vælger sin egen vej.
Kapitlet består af opgaver, en artikel fra Politiken og en podcast med to søstre, der fortæller om deres oplevelser og overvejelser i forbindelse med at fravælge alkohol. Du kan høre podcasten herunder.
Inddrag forældrene
Når eleverne har arbejdet med undervisningsforløbet 'Om alkohol', er det oplagt at følge op med et forældremøde med alkohol på dagsordenen. Det kan du gøre ved hjælp af forældremødematerialet fra ”Dit barn – din alkoholdning”.